Еразъм +

Преглеждане на 9 съобщения - от 1 до 9 (от всички 9)
 • Автор
  Публикации
 • #47123 Reply
  Nikolay Nikolaev

  Здравейте, аз съм студент трети курс в Технически университет – София и наш преподавател ни представи програмата. Не ми стана ясно каква е разликата между “Еразъм” и “Еразъм+”? Каква е минималната продължителност на стажовете по програма Еразъм?

  #47124 Reply
  Димчо Димов

  Програма „Еразъм“ е най-добре познатата програма на Европейския съюз. „Еразъм“ (ERASMUS – EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students) е програма за студентски обмен с цел обучение и стаж в чужбина. Създадена e на 30 януари 1987 г. като програма за студентска мобилност и сътрудничество в областта на висшето образование.
  „Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Нейният бюджет от 14,7 млрд. евро предоставя възможности на повече от 4 млн. европейци да учат, да се обучават и да получат опит в чужбина. Продължаващата до 2020 г. програма „Еразъм+“ предлага възможности не само за студенти. В нея са включени седем предишни програми и затова се предлагат възможности за най-различни хора и организации. „Еразъм+“ предлага възможности за хора от всички възрасти, като им помага да се развиват и да споделят знания и опит в институции и организации в различни страни. Целта на програмата „Еразъм+“ е да допринесе към стратегията „Европа 2020“ за растеж, работни места, социално равенство и приобщаване.
  По програма „Еразъм+“ се подпомагат стажове (временна работа, практика и др.) в чужбина за студенти, които в момента са записани във висши учебни заведения в държави по програмата за степен бакалавър или магистър, както и докторанти.
  Стажът в чужбина може да трае най-малко 2 месеца и най-много 12 месеца. Можете да се възползвате многократно от обмен в чужбина по „Еразъм+“ като студент или като стажант, но общо времето в чужбина (включително периодите на учене) не може да бъде повече от 12 месеца за един цикъл на обучение.

  #47125 Reply
  Inna Karagyozova

  Здравейте, аз имам въпрос относно Еразъм+. Ако отида в последния семестър на 4 курс, например в Австрия, там ли трябва да си защитавам дипломната работа и признават ли се изпитите, които вземеш там или трябва и тук да се явявам? Благодаря ?

  #47126 Reply
  Димчо Димов

  Страхотен избор е Австрия, може да се замине само за дипломно проектиране и дипломата работа се защитава тук. Ако е за учене, там се държат изпити. Рядко съвпадат учебните програми и затова се държат изпити и тук.
  Аз препоръчвам да се отиде задължително, независимо, че могат да се съберат повече изпити. Невинаги това, че са повече означава, че ще е много натоварващо и невъзможно за изпълнение.

  #47127 Reply
  Inna Karagyozova

  Да, аз много исках да отида още следващия семестър, обаче заради пандемията се отказах. Имам познати, които са ходили и са много доволни.. Единствения вариант ми остава в 4 курс, втория семестър да замина. ?
  И ме притесняваше дали няма да ми попречи да си завърша тук.

  #47128 Reply
  Димчо Димов

  Периодът на обучение в чужбина трябва да е минимум 3 месеца. Ако се замине по-рано, ще може да се защити дипломната работа през юли. В противен случай ще остане за есента.

  #47129 Reply
  Inna Karagyozova

  Супер. Благодаря за информацията.

  #47130 Reply
  Stanislava Tsankova

  Имам няколко въпроса относно Еразъм +:

  1. Може ли да участвам в студентската мобилност с цел практика, при положение, че веднъж съм използвала студентска мобилност с цел обучение?

  2.Може ли периодът ми на обучение да бъде комбиниран с практика по прогрма Еразъм +?

  3.Какъв е размерът на финансовата помощ по програма Еразъм +?

  4.Има ли ограничение във възрастта на студентите по пограмата Еразъм+?

  5.Ако тази година съм участвала по програмата Еразъм +, следващата може ли пак да кандидатствам има ли ограничения?

  #47131 Reply
  Димчо Димов

  Можете да се възползвате многократно от обмен в чужбина по „Еразъм+“ като студент или като стажант, но общо времето в чужбина (включително периодите на учене) не може да бъде повече от 12 месеца за един цикъл на обучение.
  Можете да съчетаете своя стаж по „Еразъм+“ с период на обучение в чужбина. Можете също да отидете на стаж в чужбина като наскоро завършил студент. В този случай стажът ви трябва да се проведе до една година след завършването и трябва да кандидатствате още докато сте записан във висшето учебно заведение.
  Можете да проведете стаж във всяка една организация в държава по програмата „Еразъм+“ (с изключение на институции, органи и агенции на ЕС).
  Можете да получите безвъзмездни средства по „Еразъм+“ за покриване на част от разходите за пътуване и издръжка, а за стажа има и допълнително финансиране. Сумите могат да се различават според разликите в стандарта на живот във вашата страна и приемащата страна, броя на кандидатстващите за средства студенти, разстоянието между държавите и наличието на друга финансова помощ.
  Ако се премествате между държави по програмата, проверете в националната агенция и висшето учебно заведение, което ви изпраща, какви ставки се прилагат.
  Няма горна граница за възрастово ограничение.

Преглеждане на 9 съобщения - от 1 до 9 (от всички 9)
Отговори на: Еразъм +
Вашата информация: